Support DOC*WERK

Added on by Tomas Bachot.

Very happy to get support from DOC*WERK for my new project in the goldarea of Romania.

ROE07 © Tomas Bachot.jpg

(persbericht) Een vierkoppige jury heeft de winnaars van de allereerste DOC*WERK werkbeurzen gekozen. Magnumfotografe Bieke Depoorter (1986), duo Vesna Faassen (1986) & Lucas Verdijk (1984) en student Tomas Bachot (1989) krijgen elk een werkbeurs van €2500. 

DOC*WERK is een nieuw initiatief van zes partners: FotoMuseum provincie Antwerpen, Centrum voor Beeldexpressie, deBuren, SOFAM, Fonds Patrick De Spiegelaere en fotograaf Carl Uytterhaegen.

Directeur van het FoMu Elviera Velghe licht het project toe: “Elk jaar ondersteunt DOC*WERK documentaire fotografen door middel van werkbeurzen. Dit jaar zijn de jongeren (-30 jaar) aan de beurt, volgend jaar maakt de leeftijdsbeperking plaats voor een thematische invulling. In 2016 schuiven we het thema ‘Noord-Zuid’ naar voor. Wie al fotografische plannen in die richting heeft, volgt best nauwgezet de inzendingsdata voor DOC*WERK 2016.”

 De jury voor deze editie bestond uit: 

-        Jean-Marc Bodson, documentaire fotograaf en fotocriticus bij La Libre Belgique 

-        Pascal Verbeken, schrijver, journalist en documentairemaker

-        Anne-Françoise Lesuisse, artistiek directeur bij Chiroux / BIP

-        Joachim Naudts, curator FotoMuseum, editor EXTRA en .tiff. 

DOC*WERK ontving zeer diverse portfolio’s van jong aanstormend talent binnen de documentaire fotografie. Na rijp beraad koos de jury unaniem voor het werk van Depoorter, Faassen & Verdijk en Bachot.

Toen Tomas Bachot in contact kwam met een Roemeense jongen die hem vertelde over de situatie in zijn thuisland, besloot hij zelf naar Roemenië te trekken. Sinds de sluiting van de laatste goudmijn in 2006 probeerden multinationals desondanks de mijnen te heropenen, met burgerprotesten tot gevolg. De verschillende actoren in dit verhaal geven het project volgens Tomas Bachot een belangrijke documentaire waarde. Bachot zal verschillende keren opnieuw naar Roemenië trekken: hij hoopt niet alleen een eclectisch overzicht van de regio te krijgen, maar wil ook onderzoeken welke rol de fotograaf in zo’n project vervult. 

Anne-Françoise Lesuisse: “De kwaliteit van Bachots werk is drieledig. In eerste instantie tracht het een licht te werpen op een maatschappelijk probleem in Roemenië dat doorgetrokken kan worden naar een globale problematiek op politiek, sociologisch en financieel vlak. In die zin stort Bachot zich op een project dat doet nadenken over de essentie van de positie van documentaire fotografie. Ten tweede ontrafelt de manier waarop Bachot dit onderwerp opvat, de nood om fotografie te confronteren met het werkelijke, en met zijn eigen, menselijke persoonlijkheid en karakter. Zo is zijn werk ook een zoektocht naar een eigen fotografische stijl, personaliteit en relevantie. Tot slot zijn de eerste foto’s die hij maakte veelbelovend en onthullen ze een talent dat de jury wil aanmoedigen.”